Wat er aan vooraf ging
In 1975 was er één tennisvereniging binnen Baarle, gevestigd in Baarle-Nassau. Slechts een paar inwoners van Baarle-Hertog waren lid van deze Nederlandse vereniging. En een aantal personen, bij name Jan Gulickx, Claude Halloy en Louis Geenen vroegen zich af waarom er zo weinig Belgische inwoners van Baarle bij de Hollandse club tennisten. Het bleek dat meerdere mensen wel wilden spelen, maar het liefst bij een Hertogse club. Tennissen was toen een nogal elitaire sport en men wilde graag een club dat laagdrempelig en betaalbaar zou zijn. De drie enthousiastelingen gingen een en ander uitzoeken.
Er werd contact opgenomen met voetbalclub Dosko, toen beheerder van het sportpark, met de vraag of er een stuk grond ter beschikking was voor het aanleggen van een tennisveld. Dosko was enthousiast, het sportpark zou er mede meer aanzien door kunnen krijgen.
De volgende stap was de gemeente Baarle-Hertog, eigenaar van het complex. De gesprekken verliepen positief wat betreft het beschikbaar stellen van het terrein, maar voor de aanleg van tennisbanen zou men financieel zelf moeten zorgen. Een eerste serieuze hindernis.
Er werd een bestuur opgericht dat naast genoemde personen bestond uit Agnes Kin, Fon Pellis, Fan Verstraeten en schepen van sport Willy Govaerts. En velen werden benaderd met de vraag lid te worden mét het speciale verzoek een aantal jaren lidgeld vooruit te betalen zodat er financiële ruimte zou ontstaan. Er waren zelfs een paar nieuwe leden bereid een lening toe te zeggen, waarna een prijsopgave voor het aanleggen van twee tennisbanen plaats kon vinden.
Een tweede hindernis: Er stonden 15 esdoorns op de plaats waar de banen zouden moeten komen. Bij navraag bij de gemeente Baarle-Hertog mochten ze wel weg. Het bleek echter dat de bomen op Nederlands grondgebied stonden, maar aan het vragen naar een kapvergunning werd niet gedacht, dat zou teveel vertraging kunnen opleveren. De aannemer werd verzocht de motorzaag mee te nemen en binnen een paar uur lagen alle bomen plat en kon het aanleggen van de tennisbanen beginnen.
Jan Gulickx was amper thuis toen de Nederlandse politie op de stoep stond met de vraag wie de bomen had platgelegd en of ze de kapvergunning mochten zien. Jan heeft ze verwezen naar de gemeente Baarle-Hertog en het is nooit bekend geworden hoe dit is afgelopen.
In het voorjaar 1977 waren de banen gereed en op 18 mei werden ze in gebruik genomen. Tennisclub Den Briemer is gestart met 64 leden die allemaal hun steentje hebben bijgedragen. Later kon een houten keet worden aangekocht die door meerdere vrijwilligers werd afgebroken en opnieuw opgebouwd als eerste kantine bij de tennisbanen. Voor vele (oud)leden is deze eerste kantine legendarisch, met heel veel plezier en drank is er vooral op de vrijdagse clubavonden enorm van genoten.
Den Briemer nu
Na vele jaren is Tennisvereniging Den Briemer nog steeds een gezellige fijne vereniging waar gezelligheid en sportiviteit steeds hoog in het vaandel wordt gedragen.
Ondertussen beschikt de vereniging over 2 verlichte gravelbanen , 2 verlichte smashcourt (all weather) banen en een gezellige kantine die tijdens het tennisseizoen op regelmatige basis geopend is. De verenging kan na al die jaren nog steeds rekenen op de hulp van vele vrijwilligers die zorgen voor het voortbestaan. Den Briemer is een ontmoetingsplaats voor jong en oud.
Trots kunnen we ook melden dat de drie initiatiefnemers van weleer nog steeds zijn aangesloten bij de onze Hertogse tennisclub.
Spreekt dit alles u aan aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of een bezoekje te brengen aan onze vereniging aan de Molenbaan te Baarle-Hertog.
U bent van harte welkom!